Oamenii vin și pleacă / dispar din viața noastră.

Cea mai complicată parte a vieții de zi cu zi este relația cu oamenii – fie prieteni, fie membrii de familie, fie colegi de serviciu sau angajați. Eu încerc sa învăț zilnic cum se construiesc relațiile, și da e dificil, câte bilioane de oameni tot atâtea caractere. Fiecare are dreptul să fie cum dorește el, dar nimeni nu ne impune să copiem, să fim alături de cei care ne fac să ne simțim rău, sau nu ne apreciază.

Statistica spune că – devii sumarul celor „5” mai apropiați oameni –statisticile se bazează pe viața reală.

Mel Robinson zice că pentru succes atât profesional cât și liniște personală ai nevoie de aceste cinci categorii de oameni în jurul tău:

  1. Cheerleader –Admiratori– persoanele care sunt o sursă sigură de încurajare și inspirație. Sunt mereu de partea ta, cei mai avizi fani, te ridică când ești în cele mai joase momente.
  2. Challenger – Provocatorul – persoanele care nu le este frică să îți spună opinia sinceră. Cei care au o viziune total diferită de a ta, dar e OK pentru că datorită lor vezi un alt punct de vedere. Sfatul lor uneori doare și frige, însă știi că vine din dragoste și grijă nu critică. Mulți aleg să nu aibă așa oameni în anturaj, eu personal îi stimez foarte mult în viața mea, și am mulți din aceștia.
  3. Distrugătorul zonei de confort – cei care știu că poți mai mult, și te încurajează să încerci lucruri noi. Acești prieteni te impun să spargi gheața, să ieși din confortul zilnic.
  4. Motivatorul: Cineva care deja a demonstrat succes. Vă inspiră pentru că a demonstrat pe propria experiență ce este posibil atunci când depuneți muncă și determinare.
  5. Siguranța: acest prieten este cineva cu care sunteți 100% confortabil și puteți fi întotdeauna voi. Te face să râzi și îți reamintesc să nu te iei atât de în serios. Ei sunt întotdeauna acolo pentru a asculta.

Eu sunt foarte mult decacord cu aceste cinci tipuri de persoane. Ele pot să fie membri ai familiei, prieteni, mentori sau într-adevăr persoane care nu le-ai cunoscut niciodată dar te inspiră zilnic.

Dar cum rămâne cu viața de zi cu zi, cu oamenii cărora le permitem să pătrundă în viața noastră deși ne produc doar neplăceri, te fură din timp și mai cauzează și discomfort.

Eu nu prea obișnuiam să scot oamenii din viață, încercam să pun o distanță cât mai mare când drumurile sunt la răscruce.  Însă ultimii ani am luat o altă strategie, să elimin câteva categorii de oameni, unii din ei îi consideram prieteni.

  1. Oamenii negativi! Ei nu doar că nu te ajută dar te trag înapoi, Orice idee în spusă în compania lor moare imediat.
  2. Cei care fac haz pe ceea ce e important pentru tine personal – fie afacere, fie idee, fie familie sau mod de viață. Ei îți produc insecuritate.
  3. Cei care judecă fără dovezi concrete, calcă pe tot ce se numește „omenie”. Critică, analizează, judecă, rănesc fără nici un simț de regret, recunoștință sau jenă. Nu are importanță dacă acești oameni te consideră la moment prieteni si nu de tine discută, nu pe tine te rănesc- fii sigur că vine și momentul tău, odată ce o fac cu/despre alții o vor face și despre tine.
  4. Și o alegere personală este – oamenii care se ating de familia mea, fie și doar în gând.

Este ușor de scris, mult mai greu de făcut.

Și mai corect este că pentru fiecare cum zic englezii “waster of time” ( “consumator aiurea de timp” sau vampir de energie mai spunem noi) în cale îți vin oameni adevărați. Cei care nu doresc nimic de la tine, dar sunt gata să împartă tot. Cunoștințe, timp, schimb de idei, casă, masă. Ei vin pentru că le-ai făcut loc, că ai înțeles la timp importanța timpului și omului bun.

Sunt sigură că fiecare ne-am întâlnit și cu mulți oameni care sunt foarte trecători. Ei pleacă singuri, uneori când te aștepți cel mai puțin.

Eu am pierdut mulți prin felul meu de a fi. Pentru ca nu am pretins, însă am fost și rămân EU. Nu m-am acomodat și schimbat cum au solicitat, dorit sau insistat unii. Nu a fost posibil să fiu reprogramată. Pentru ca am greșit deoarece sunt OM.

De obicei în opinia mea aceștia sunt categoriile celor care pleacă.

  • Unii au plecat pentru ca nu le-am acordat timpul pe care l-au meritat și îl merită.
  • Alții pentru ca le-am acordat mai mult timp decât își doreau sau meritau.
  • Unii pentru că cred că sunt prea orgolioasa și mândră – cine mă știe cu adevărat cunoaște că nu e nici pe departe o caracteristica a mea.
  • Unii pentru ca ai încercat să îi ajuți mai mult decât ei își doreau, și îi sufocai.
  • Unii pleacă ca luminezi prea tare pentru mintea lor întunecata. ( nu am in vedere literar că luminez, însă încerci sa faci totul prea corect si ei totul prea pe a lor..)
  • unii pleacă pentru ca nu luminez destul, adică nu ești deștept destul pentru a sta la o masă cu ei.
  • Unii NU cred sau au crezut ca e OK si normal si frumos sa faci ceva diferit în viață, fără sa numeri banii, sau orele alocate sau sacrificiu făcut. Prin faptul că ei nu cred/înțeleg aceasta aleg sa te numească pe tine “mincinos” si sa fie suparăți ca i-ai mințit. Adevărul nu leagă pentru ei.

Da, doare să pierzi oamenii în care ai avut încredere, să vezi fața corectă a celor cu care ai mâncat la aceeași masă sau ai împărtășit aceleași greutăți. Și te întrebi cine s-a schimbat, tu sau ei, timpurile sau situația, locurile sau anturajul. E atât de scurt timp și avem la dispoziție atât de puțin să trăim că nu se merită să pierdem timpul pe regrete și analize a situațiilor fără răspuns. Ce rost are eu să mă gândesc – “Cum ar fi fost viața mea dacă rămâneam în Moldova” e o întrebare retorică la care în viața aceasta nu o să știu niciodată răspunsul, de asta nu are rost să o analizez, exact așa și cu oamenii trecători.

NU- eu nu sunt nici mândră, nici orgolioasă, nici cu nasul pe sus. Deschid ușa la casa mea oricui -prieten sau străin, stau de vorbă cu oricine ( cât pot în 20 de ore pe zi) în aceleași mod. Trec la “TU” mai mult decât unora le place sau se așteaptă, dar anume când treci la “tu” cu mine mă simt că mă tratez egal, corect și serios.

ANUL 2020 Si Decada nouă mi-am impus un singur lucru un singur VIS – SĂ AM în jurul meu oameni veseli, binedispuși, pozitivi, cu scopuri și aspirații. Oameni cu care nu te saturi să discuți idei. Și mai am un scop – Să rămân un OM bun, un prieten devotat și să fiu acolo doar când și unde va fi nevoie de mine. Daca urmez aceste două criterii – O sumedenie de lucruri frumoase se vor întâmpla, și da unele vor aduce satisfacție, altele bani, altele vor crea memorii…. Eu sunt gata să încep o nouă decadă, dar TU?

 

 

2 thoughts on “Relațiile cu oamenii!!!

  1. Ai absoluta dreptate in articolul tău, este o vorba spune-mi 5 prieteni ai tai și îți zic cine ești tu!
    Sau dacă vrei sa fii cershetor petrece timpul cu cershetorii ori dacă vrei sa fii milionar petrece timpul cu milionarii, dar dacă vrei sa fii billionar stai cu billionarii.
    Noi toți suntem influențați de oamenii care îs in jurul nostru, eu citiva ani in urma ne-am schimbat majoritatea prietinilor, cind stăteam la o masa mi se părea ca trăim pe alte planete și de fiecare data eram criticat cind împărțeam vrio ideie de afacere sau de a învață ceva sa devenim mai buni. Este greu cind alegem lăsam totul și sa începem de la început s-ar merita, special persoanele cu care avem ani de prietenie.
    Avem o veata care este plină cu posibilități Fără limita, dar putem fi opriți de cineva care nu are încredere in sine și asigura și pe alții ca nu o sa reușească și sa nu încerce.

    Cum Jim Rohn zice,
    “ Stand guard of The Door of you mind” mai jos am Atașat o istorie micuța.

    Shttps://youtu.be/NZmIn07RiEk

    Victoria pe team data este o carte posibil ca ia citit-o “How to win friends and influence people “ cartea aceasta mea schimbat atitudinea și comportarea carte oameni, toți îmi sunt prieteni dar de la cine o sa ieși sfaturi am sa aleg.

    O zi buna in continuare keep it strong 💪🏼 !!!
    Thanks for article.

Comments are closed.