Speranță, compasiune și răbdare

Cam aceste sunt calitățile necesare în această criză de sănătate. Și nu doar de sănătate, efectele secundare sau chiar primare pentru cei care nu se luptă cu boala sunt pierderile economice, libera circulație, planificări, familia, independentă.

Pentru mine cel mai dureros ( și presupun pentru majoritatea cetățenilor plecați, separați) este ideea că nu aș putea să urc în avion să fiu aproape de cei rămași acasă în Moldova în caz de. Acesta este un preț plătit atunci când trăiești în două țări diferite.

Știu că ne va afecta pe majoritatea, cineva va pierde un membru de familie, un prieten, un coleg, cineva va plânge în telefon la distanță – cum a zis Prim-ministru Britanic, fiți pregătiți- 80% din populație va fi afectată.  Și oricum fiecare din noi citim aceste noutăți, actualizări și tot ce ne sună în cap – că nu voi fi eu acel afectat, pe mine nu mă va atinge, că va dispărea peste noapte cum a apărut, ca 15 zile va șterge tot și va reveni la normal…..

Și mai sunt și cei care până la moment tot ce fac stau și aruncă ură, mesaje arogante și blamări față de medicină, guvern, de societate, de tot – apoi seara merg în bar – că doar nu o să stea în casă?! Chiar și acum când ce fac sau spun azi ar putea fi ultimul lor mesaj sau acțiune de pe acest glob. Mâine ar putea fi prea târziu.

Acum mai mult ca oricând avem nevoie de compasiune unul față de altul. Nu ca țară, ca națiune dar ca „oameni” al acestui glob.

Nici Anglia nici Moldova nu cunoaște cel puțin nu sunt date oficiale, câți oameni sunt afectați în țările gazdă, câți poate nu mai sunt printre noi, câți vor avea nevoie de suport emoțional, psihologic etc.

Izolarea nu înseamnă că ești singur, tehnologiile permit să fim conectați, uniți și în contact, rămănând protejați.

Ignor și eu aceasta realitate și am o ipoteză a mea personală – o să am acest virus, o să dezvolt imunitate dar cei apropiați o să fie protejați.  E mai simplu să planifici, să te pregătești decât pur și simplu să dispari – faci regulă în acte, în laptop, în tot, ca și cum te-ai pregăti când pleci pe două săptămâni în concediu și nu vrei să fii deranjat.

E o problemă că nu cunoaștem pe câte săptămâni, și aici doar răbdarea te poate ajuta.

Nu e glumă – e grav și nu e nimeni asigurat – nici Regina Spaniei, nici ministru sănătății din UK, nici Tom Hanks, nici bunica de la țară – șansele la supraviețuire vor fi desigur diferite. Fiecare din noi poate deveni o cifra în acest tabel a statisticii, azi ești vestit, persoană publică, președinte și mâiene devii un număr.

 https://www.worldometers.info/coronavirus/

Cum spune Jim Ron – nu spera, și nu te aștepta că  va fi mai ușor – dar învață, muncește și devină mai puternic să îi poți face față.

Sănătate, răbdare, credință, iertare și pace în suflet dragi prieteni.