Diferența între un Fondator/lider a unei afaceri și un Fondator/ Lider NON-Profit

Un subiect destul de subtil și interesant, în jurul zilei Internaționale a carității.

Ambii au un rol la fel de important în viața de zi cu zi a omenirii – și anume să facă o diferență, să schimbe cursul istoriei, să inoveze, să creeze produse, servicii, valoare. 

Ambii sunt vizionari și visători, și neBuni uneori. 

Ce este mai simplu să conduci o afacere cu profit sau o organizație non-profit?
Eu am avut norocul să le cunosc din intern pe ambele și aceste rânduri sunt doar din experiența mea, în ultimii 8 ani.

 

Organizație cu profitAfacere

 • Crează/oferă produse sau servicii
 • Vinde un produs sau serviciu
 • Are grijă de angajați
 • are grijă de clienți
 • Își asumă deciziile de unul singur sau un grup mic -parteneri/adminsitratori
 • Angajează consultați pe orice domeniu contra cost
 • Raportează doar la agențiile statului – Fisc etc.

Organizație fără profit – Caritate

 • Dezvoltă o viziune
 • Vinde viziunea, o idee, speranță, durere.
 • Are grijă de donatori, sponsori, voluntari, fondatori, beneficiari
 • Are mereu nevoie de permisiunea consiliului de administrare pentru orice decizie.
 • Este nevoit să înlocuiască orice consultant cu învățat rapid, voluntari, și să mizeze mult pe timpul donat al experților.
 • Raportează donatorilor, consiliului de amdinistrare, voluntarilor și agențiilor de stat cum ar fi fisc etc.

Experiența mea:

Unica viziune era să ajut – să aduc echipament, să deschid un centrul – să ofer copilărie, incluziune copiilor cu nevoi speciale. 

Unica ce știam că va trebui să muncesc mult, însă nici pe departe nu aveam idee – în câte direcții și cât de multidemensional.

Acestea sunt calitățile profesionale de care am avut nevoie aproximativ, nu neapărat în ordinea care le-am însușit.

 1. Negociator – ca să vând idea, neavând track record, nici beneficiari concreți deoarece abia urmau să fie ajutați.
 2. Organizator de evenimente – pentru a lansa organizația, pentru a organiza multe evenimente de a aduna fonduri. 
 3. Comunicator – să poți împărtăși acele beneficii și rezultate, într-un limbaj ca fiecare donator să înțeleagă ce am eu în viziunea mea.
 4. Contabil – am avut marele noroc, că cineva din membrii consuliului de administare duce conturile, oricum trebuie să fii la curent mereu de debit cu credit și ce poți face cu bani puțini, și cum îi poți multiplica pentru a mări impactul.
 5. Fundraiser – cea mai grea munca în orice non-profit, foarte diversă și complicată. 
 6. Project Manager – începind de la colectarea unui scaun rulant până la livrarea sa este un process, mic insa multe procese mici asezate minutios duc la proiecte mari, și toate trebuie administrate corespunzător.
 7. Logistic manager – transportarea ajutorului umanitar se supun unor proceduri de logistica foarte stricte și rigide.
 8. Constructor – daca angajez pe cineva să supravegheze proiectul de construcție sau reconstrucție, niciodata nu va fi calitatea și condițiile din viziune propusă, mai mult ca atât un leader non-profit pune accent pe oameni, pe beneficiari, pe condițiile cele mai bune. Un șef de șantier, o sa urmareasca proiectul fară a atrage atenție la detalii și a analiza înafara liniilor.  Aici mai devii specialist și în gaz, și în electricitate, și în apeduct/canalizare pentru că toți iți explică cum e mai bine, însă ca să iai decizia corectă mai întîi de toate trebuie sa fii informat corect. 
 9. Analist financiar – daca nu pot aduna mai mulți bani, care sunt soluțiile – economisești la materiale la lucrări, le importezi direct, le cerșești. 
 10. Angajator – uite că ai terminat construcția și visul a devenit realitate, unica ce iți doreai să aduci copii și să le oferi ce e mai bun, însă te trezesti că ești numit director general și că ai angajați și o obligație enormă să achiți salariile lunar, impozite, securitatea si siguranța lor. Instruiri, oferi creșteri profesionale și construești o echipa. E mult mai greu sa construești o echipă decât mii de metri pătrați de beton.
 11. Consilier, psiholog si mediator – deoarece caractere sunt foarte multe și diferite, si problemele trebuie analizate, rezolvate. 
 12. Programist – ai nevoie si de un site si de citeva pagini pe social media și de un program cât de simplu pentru management corect. 
 13. Prgamatic non-stop.

Greșelile nu prea se iartă și timp să înveți toate specialitățile de mai sus ai foarte puțin. Evident că te bazez constant pe oameni de succcess, absorbi sfaturile lor ca bureta, și furi cât poți din timpul și experiența lor.

Acum se mai intreaba cineva de ce sunt atât de puțini oameni în lume care întradevar incearca să facă o diferenta reala cu gândul la toti actorii carora le servesc, fară să iși schimbe cursul în depedență de proiecte, bani, politică influență. 

Mda și ești analizat din cap până în picioare, dacă incerci să mergi la odihnă sau schimbi mașina :).

E greu a fi lider în ambele cazuri dar unu non-profit e mai dificil.

Dar aceasta este doar concluzia mea, a ta poate fi diferită.

Vă cuprind xxx