Cuvântul te poate inspira – Cuvântul te poate omorî – Tu alege-l corect.

Fiecare opinie e corectă.

Sunt sigură că fiecăruia dintre noi ni s-a întâmplat ca opinia sau părerea aliatorie a altcuiva (indiferent că este vorba de un membru al familiei, un prieten, sau cineva străin) să ne afecteze, să ne rănească sau, și mai rău, să ne oprească din drum. În cazuri mai fericite – să ne direcționeze pe drumul corect, care ne-ar salva de greșeli sau ne-ar reduce din efort.

Dar! Orice opinie sau sugestie enunțată are la bază mai mulți factori – geografie, educație, cultură, activitate și capacitate mintală de a percepe și aici lista poate continua.

Fiecare dintre noi își face o părere în baza acestor factori sau criterii. Dacă ești născut la Mihăileni și nu ai călătorit niciodată mai departe de vama Leușeni, evident că opinia despre Anglia va avea la bază stereotipuri și prejudecăți. Cu alte cuvinte, ploaie și ceață, ceai și regină.

E și cazul meu. Până să vizitez Africa, îmi imaginam acest continent ca alcătuit din oameni de culoare și sărăcie… apoi am avut ocazia să-i cunosc realitatea.

Sau! Titlurile/articolele de pe paginile ziarelor sunt scrise de jurnaliști, care inițial se documentează și procesează informația într-un mod individual, iarăși bazându-se pe cunoștințele lor, experiența și modul de înțelegere și relatare. Ce face cititorul? Are obiceiul să citească nu doar rândurile, ci și sub rânduri, deasupra și printre rânduri și să înțeleagă în felul său.

Ce vezi aici:


Ce vezi? „Iepure” sau „rață”?
Ai dreptate, indiferent de ce vezi tu, nu înseamnă că ceea ce a văzut celălalt este greșit.

O altă alternativă – cine e corect?

Ce vreau să spun eu prin acest mesaj?!

1. Oferi o opinie! Dacă ai o opinie de oferit ține cont, mai întâi, de  cunoștințele/educația/informația factologică a ei. Iar, ulterior pentru a o justifica, ia în calcul faptul că opinia ta constituie adevărul tău și numai al tău. Și apropo! Adevărurile pot fi diferite! Și toate corecte! Or, cum am mai menționat mai sus, depind de factorii externi și din unghiul din care sunt relatate. Tu alegi care va fi finalitatea opiniei tale/adevărului tău spus cu voce tare! Fie rănești și distrugi o viață! Fie o salvezi! Ține minte asta!

2. Primești o opinie! În momentul când o părere te afectează, te rănește, te distruge adu-ți aminte că nu e despre tine, ci despre persoana care a spus-o. Oamenii te văd pe tine prin sita ochilor lor și încearcă să te convingă că tu ești așa cum te văd ei. Dar în momentul când știi exact cine ești și care-ți e drumul în viață, aceste opinii nu te pot afecta. Categoric nu.

Eu sunt o mare adeptă a sfaturilor. Le primesc și le apreciez cu cea mai mare gratificare. Însă învăț continuu să aleg și să culeg ce las pentru mine și ce nu. Doar eu și numai eu știu circumstanțele, timpul, situația în care sunt, vreau să fiu, sau urmează să ajung.

Îmi place inclusiv să ofer sfaturi. Însă nu aștept ca oamenii să le urmeze. Dacă îi ajută… e perfect. Dacă nu i se potrivește „ca o mănușă”, nici o problemă.

Cum poate cineva care poartă mărimea 45 sau 35 la pantofi să te convingă pe tine să le poriți încălțările, deși a ta este 39? Imposibil de urmat! Fie vei simți un gol colosal pe care nu ai cu ce să-l umpli, fie te vei simți sufocat și înghesuit.

Ascultă opiniile! Pe toate! Ignoră-le pe cele care nu te ridică, dar te coboară! Chiar și cu un milimetru. Păcat și trist de tot este faptul că mulți oameni procesează adevărul doar prin prisma zgomotului internetului, fără a intra în esență, în detalii, în sursă…

PS: Acest articol este o relatare a propriei opinii, bazate pe experiență, pe cărțile citite și pe drumul parcurs al vieții.