„If I still hated them, they would still have me. I wanted to be free, so I let it go.”
„Dacă îi urăsc, ei mă biruie. Dacă vreau să fiu liber – iert”, Nelson Mandela.

Ce înseamnă libertate?
într-o lume a internetului zgomotos,
într-o lume plină de stereotipuri,
într-o lume fără reguli, dar cu multe legislații,
într-o pandemie care pune la sol zbor după zbor…

În opinia mea, libertatea este modul de gândire, de alegere și de trăire.

Libertatea înseamnă că alegi să îți trăiești viața cu putere de decizie, cu intensitate și curaj, în care îți asumi atât riscurile, cât și greșelile.

Or, cum zicea Mandela în cartea sa „Calea lungă spre libertate” („Long Walk to Freedom”): „Atunci când avem libertate, avem și o responsabilitate enormă.”

Ce spune istoria? Că:
– au luptat pentru dreptul liber la VOT și au murit. Ei, oamenii. Acum noi avem acea libertate râvnită, dar avem și o mare responsabilitate.
– au luptat pentru eliberarea sclaviei. Ce facem noi acum? O suprimăm devenind sclavii timpului și muncii, pentru că alergăm după „mai mult” și după „mai repede”.
– au luptat pentru independență. Ca să ajungem azi să sperăm că vine cineva, ne ia de mână și ne conduce, ia decizii în locul nostru – cu cine vorbim, cu cine mergem, unde mergem, cum acționăm?

Le dăm voie pentru că, în caz contrar, am fi nevoiți să ne asumăm noi toată responsabilitatea. Iar să-ți asumi responsabilitate pentru deciziile luate, din nou, necesită curaj.

Eu am fost și sunt mereu liberă și independentă în gândurile, acțiunile și alegerile pe care le fac. Greșesc. Uneori regret. Dar, de cele mai multe ori, învăț. Doar că fiind altfel decât restul, sunt privită drept o ciudată și judecată.

Pentru mine însă, nu contează într-atât de mult pentru că alegerile mele de viață sunt bine gândite, sunt frumoase, sunt sincere,  sunt ale mele. Eu îmi asum riscuri.

Nu poți plăti cuiva să trăiască viața în locul tău. Și totuși se întâlnesc mulți oameni care trăiesc viața altora din frică să o trăiască pe a lor. Pentru că „va zice lumea”?

A fi liber e conștientizarea a „cine ești tu”, or,
Libertate se definește prin:
Acțiuni
Gânduri

Libertatea are nevoie de:
Scopuri
Sacrificii
Disciplină
Consistență

Nu este o definiție absolută la nimic, nici măcar la „absolut”. Totul e relativ. Până și libertatea înseamnă diferit pentru fiecare.

Pentru cineva e liber financiar, pentru altcineva – liber în acțiuni, pentru unii – liber de asupriri și abuzuri, pentru alții, ca de exemplu, persoanele notorii (gen familia regală), libertate înseamnă să facă ce vor, fără să fie urmăriți de presa galbenă etc.

Deci, la întrebarea – Cât de liberi suntem?

Voi răspunde: Exact atâta cât putem duce.

Vă cuprind,

Victoria xxx