O nouă ZI – aceeași EU!

Vine o vreme când numărul anilor devine (cumva) direct proporțional cu numărul lecțiilor învățate, a opiniilor create și a motto-urilor care ușor-ușor încep să îți definească traiectoria vieții.

Eu am ajuns la o vârstă când nu mai dau importanță părerilor lumii, când n-am regrete și nici timp suficient pentru oameni temporari.

Ziua de azi m-a provocat să înșir pe foaie încă 29 de lecții însușite, (alături de cele 10 anterioare), motto-uri care mă ghidează, pe care le consider importante, sau la care încă muncesc pentru a le implementa.

1. Rămâi tu cel autentic!

În ochii unora ești super talentat, pentru alții ești un teribil; pentru cineva ești bogat, pentru alții – foarte sărac; pentru cineva – bătrân, pentru alții – încă destul de tânăr. Lumea niciodată nu va ajunge la un numitor comun asupra definiției „cine ești”?! Fii așa cum dorești și devino cea mai bună versiune a TA.

2. Mereu tu vei fi cel rău în povestea altcuiva.

Încetează să-l convingi de contrariul! Cel care cu adevărat contează, te va înțelege indiferent de circumstanțe. Ce ține de restul…

3. Înconjoară-te cu oamenii care îți adoră nebunia și nu încearcă să te facă „normal”.

Eu nu știu ce înseamnă „normalitate”, nu cred că m-a caracterizat asta vreodată, dar am norocul de a avea în juru-mi oameni cărora le place nebunia mea.

4. Mulți ar vrea să fie în locul tău acum, așa că nu-ți mai plânge de milă.  

Ca în cântecul cela „unii vor haine și pantofi mai mulți, alți vor picioare și-ar umbla desculți”.

5. „Adună viață anilor, nu ani vieții”, citat preluat.

6. Nu vei obține mereu tot ce dorești, asta-i drumul vieții, deprinde-te. 

7. Dacă ești supărat, nu înseamnă, neapărat, că ești și corect.

8. Nu vedem oamenii așa cum sunt ei, îi vedem așa cum suntem noi.

9. Ești student pe viață – înveți și te dezvolți mereu.

10. Încă un citat preluat, al cărui autor nu-l cunosc, dar asta nu mă împiedică să nu-l înscriu în listă pentru că e ceva ce-am trăit de multe ori: „dacă încerci să repari o relație cu cineva care te-a rănit, este ca și cum ai citi aceeași carte sperând să aibă alt sfârșit.”

11. Nu încerca să demonstrezi cuiva ceva! Pe nimeni nu-l interesează cu adevărat viața ta. Doar de tine depinde ce amintiri vrei să creezi, pentru că într-un final cu ele rămâi.

12. Supărările sunt din cauza caracterelor. Nu cred că există oameni răi. Există oameni diferiți.

13. Toate problemele mici, mari și chiar globale (cum ar fi războaiele) au fost din cauza comunicării, sau, mai bine zis, din cauza lipsei ei.

14. Nu pierzi o persoană pentru că ai greșit/întârziat/spus ceva odată. O pierzi pentru că faci asta din nou și din nou.

15. Dacă înțelegi tot ce ți se spune – înseamnă că nu ești informat.

16. Dacă știi tot – înseamnă că nu cunoști nimic.

17. Indiferent dacă îți trăiești viața cu bunătate, zâmbind sau dimpotrivă – cu nervi și ură, ea trece oricum…

18. În orice situație, fă tot ce-ți stă în puteri, dar nu abandona ideea că la un moment dat ar trebui să poți și să renunți.

Să cunoști acest moment este o artă aparte a vieții, pentru că uneori suntem prea aproape de success și renunțăm prea rapid, iar alteori ne ținem de un fir de ață când ceva mult mai frumos e după colț.

19. Drumul lung începe cu un pas.

20. Realizările mari încep cu un vis.

21. Iartă! Nu pentru că celălalt o merită, ci pentru că meriți tu liniște și libertate.

22. Nu permite banilor, oamenilor și trecutului să îți controleze viața.

23. Nu te opri niciodată să întrebi DE CE? Mereu mai există o cealaltă parte a adevărului.

24. Nu e obligatoriu să ai o opinie la orice.

25. Bani îi faci, pierzi, recuperezi, ceea ce nu recuperezi sunt timpul, anii și momentele, care le-ai pierdut pentru totdeauna.

26. Fii gata să eșuezi. Doar așa poți avea succes.

27. Oprește-te din a încerca să-i convingi pe alții de ceva ce-i corect. Lasă-i să greșească.

28. Stai departe de oamenii care îți văd mereu greșelile, dar niciodată nu-ți văd luptele, lacrimile și dezamăgirile.

29. Atent la ce-ți dorești. Ar putea să ți se-ntâmple.

Mai sunt 10 pe care le-am scris cinci ani anterior la fel de actuale:

  1. Schimbarea începe de la noi!

Este unul din motto-ul meu cu care de fapt încep fiecare zi. Ceva nu iți place, nu ești mulțumit fie in serviciu, societate, familie, prietenie etc – este doar in putere ta sa faci schimbarea. Schimba lucrurile sau atitudinea/abordarea fata de ele.

  1. Locuind in doua tari de 10 ani înveți sa prețuiești momentul.

Suntem o generație care mereu alergam, neîncetat literar si figurativ, fără a avea timp, fără a ne opri sa apreciam cele mai frumoase si mai simple momente din viată. O cina la mama acasă, fie o minută de liniște sau simplu o primblare.

  1. Dacă vrei cu adevărat vei găsi soluție – de altfel vei găsi sute de motive.

Mereu se vor găsi persoane sa iți explice ce poate fi greșit, mereu vor fi oameni negativi care iți vor spune ca nu se merita, sau ca e prea greu, sau ca nu e posibil. Arta este sa ii asculți pe toți si sa faci cum consideri tu.

  1. Nu poți să fii pe placul tuturor.

 Nu mă voi schimba sau voi încerca sa schimb ceva in viată mea pentru ca așa vrea cineva, oricine nu ar fi. Voi schimba doar ceea ce nu îmi place mie. Lumea mă va critica, lauda, analiza – însă rămâne mereu problema lor nu a mea. Fiecare din noi suntem individuali cu calitățile si cusururile noastre, însă nu are nimeni dreptul sa iți spună ca trebuie sa fii altfel. Învăț sa spun lucrurilor pe nume si direct, chiar daca nu e pe placul ascultătorului.

  1. Totul e Posibil!

E o lecție cu care mulți nu sunt decacord. Însă, fiecare are aceleași drepturi si aceleași pârghii sa ia de la viată tot ce își doresc. Problema ca unii sunt gata sa muncească, sunt determinați si alții doar așteaptă salariu si așteaptă sa treacă ziua/săptămâna/luna de munca. Perseverența este cea mai importantă calitate ca sa ai succes.

  1. Liderul nu e doar înnăscut, este o calitate care poate fi însușita.

Poți fi un lider bun doar prin exemplu, nicidecum prin statut sau poziție. Un lider adevărat in general e nevoie sa înțeleagă oamenii si sa fii la egal cu ei, sa le ofere posibilitatea sa se dezvolte, sa ii încurajeze. Sa identifice doar soluții. Lecția aceasta am inclus-o deoarece de multe ori m-am ciocnit cu subiectul ca sunt mulți șefi, conducători care nu au idee ce înseamnă a fi lider. Este o lecție care sper ca si pe mine sa ii facă si pe alții sa gândească si sa însușească diferența.

  1. Viitorul nu e istorie.

Schimbările sunt inevitabile. Nu e necesar sa urmam strămoșii si principiile lor, este o alta era, o alta etapa după care trebuie sa ne adaptam. E important sa gândim multidimensional, sa scriem cartea vieții noastre după valorile si principiile personale, nu după stereotipurile din societate. îmbrățișarea diversității, riscurilor, inovațiilor, provocărilor este ceea ce duce la succes, la o viată frumoasa, la o trăire deplina.

  1. Cărțile ne învață multe!

După cum spunea un Ted speacker: „Toate cărțile din lume pot rezolva toate problemele din lume”. Fericirea noastră este ca noi nu avem toate problemele, de aceea e bine sa selectam cărțile care ne învață, ne marchează sau ne inspira. Eu am învățat sa caut răspunsurile in cârti la cele mai simple sau la cele mai complicate situații, sau pur si simplu sa mă inspire.

  1. Banii sunt doar un instrument – nu o valoare.

Banii sunt doar pârghii, atât. Tot ceea ce se merita cu adevărat sa ai in viată nu poate fi cumpărat: sănătatea, dragostea, înțelepciunea, fericirea, timpul. In momentul când iți place ceea ce faci sau faci ceea ce iți place, înțelegi ca banii nu mai au aceeași valoare si importanta. Banii niciodată nu iți vor rezolva problemele adevărate.

 

  10. Fă greșeli – învață din ele.

Este o lecție pe care încerc sa o zic si altora, faceți greșelile voastre, doar așa veți învață. Nimeni nu e perfect, daca nu ai greșit niciodată, înseamnă ca nu ai făcut nimic niciodată. Am învățat sa iert tot si pe toți, nu urăsc absolut pe nimeni, fiecare are dreptul sa comită greșelile lui, si fiecare om, situație este o binecuvântare in viată noastră la un anumit moment.